PersonelAlımıVar.Net

Nasıl İş Bulurum? Deneyimsiz Nasıl İş Bulunur?

Son dönemlerde işsizlik gittikçe artıyor. Ülkemizde son yıllarda işsizlik oranı uzun zamandır %10’un altına inememiş durumdadır. Özellikle pandemi süreci ile birlikte de işsizlik sıkıntısı bir tık daha fazla hissedilmeye başlandı. Nasıl iş bulurum, deneyimsiz nasıl iş bulunur ve iş bulmak için hangi adımları izlemeliyim diye merak eden vatandaşlarımıza bu konuda bazı fikirler sunacağız.

”Ben nasıl iş bulacağım?” diye düşünmekte olan binlerce vatandaşımız bulunuyor. Yukarıda da söz ettiğimiz gibi özellikle pandemi süreci ile birlikte bir çok insan da hali hazırda bulunan işini kaybetti. Fakat hayat devam ediyor ve hayatın devam eden serüvenine ayak uydurabilmek için mutlaka bir gelire sahip olmak gerekiyor.

Hayat pahalılığının da inanılmaz derecede arttığı bu dönemlerde mutlaka bir iş sahibi olmamız şart. Yoksa karın tokluğuna bile yaşamak zor.

Bu durumda ne yapmak gerekiyor? İş araştırmalarına hangi adımlar ile başlayabilir ve devam ettirebiliriz?

 

1- Kendinizin farkına varın

Çoğu insan kendinin farkında değildir. Örneğin bir insan çok iyi örgü yapıyor olabilir. Bunun farkındadır fakat bu durumun ona nasıl geri dönüş sağlayabileceği konusu hakkında pek fikre sahip değildir. Önemli olan kendi yeteneklerimizin bize nasıl geri dönüş sağlayabileceğini bilmektir.

Bunun için öncesinde kendimizin güçlü yanlarını düşünmeliyiz. Bu yollardan ilerleyip ileri gidemeyeceğimizin analizini yapmak gerekmektedir. Örneğin bir insan çok iyi saz çalıyordur ve bunu özel derse çevirerek bir ek gelir elde edebilir.

 

2- Çevreniz iş aradığınızdan haberdar olsun

İşsiz olan insanlar genelde bu durumu söylemeye çekinir ve utanırlar. Bu durumun utanılacak hiçbir şeyi yoktur. Çevrenize iş aradığınızın haberini mutlaka verin. Kimin nereden ve nasıl yardımı olabileceğini kestirmek mümkün değildir.

Ayrıca çevrenizde ne kadar iyi biliniyorsanız bu durum sizin için o kadar avantaj olacaktır. İyi biri olarak tanınıyorsanız insanlar size güvenerek kefil olabilir ve bu durum iş bulma şansınızı daha da artıracaktır.

Ayrıca çevreniz ne kadar geniş ise o kadar fazla insana haber verebileceğinizden dolayı, çevrenizin geniş olması da iş bulmanıza sebep olabilecek önemli bir faktördür. Çevrenizin geniş olması ise yıllar içerisinde gerçekleşebilecek bir durumdur.

 

3- Kendinizi geliştirin ve değer katın

Kendinizi birçok alanda geliştirmeye çalışın. İş bulmayı düşündüğünüz alanlara yönelik yatırımlar yapın. Yatırımlar derken kendinize yapabileceğiniz yatırımlardan söz ediyoruz. Örneğin güvenlik personeli olmak istiyorsanız, silahlı veya silahsız atış eğitimleri ve sertifikaları alın.

İletişim kurma becerinizi geliştirin. Hangi işi yapmayı düşünürseniz düşünün iletişim en önemli kriterlerden biridir. Düzgün konuşmayı bilmeyen bir personel adayını hiçbir iş veren istemeyecektir.

 

4- Hangi alanda çalışmak istediğinizi belirleyin

İlla bir alanda çalışmak isteyip tamamen oraya odaklanın demiyoruz. Fakat herkesin çalışmak istediği bir iş pozisyonu mutlaka vardır. O alanlara yönelik çalışmalar yapmak gerekiyor. Bazı meslekler vardır ki eğitimlerini almadan zaten o işleri yapamayız. Örneğin öğretmen olmak istiyorsanız mutlaka o bölüm için gerekli olan üniversite eğitimlerini almanız gerekecektir.

Kendinize yol haritası belirlemek için hangi alanlarda iş aradığınızın kararını verin. O meslekler için neler yapılması gerektiğini detaylıca araştırın. Güvenlik personeli olmak istiyorsanız bunun için bazı eğitimler almanız gerekecektir. Buna benzer prosedürler her meslek grubu için bulunuyor.

 

5- İş araştırmalarınızı artırın

İnternet üzerinden bile günde binlerce işçi alımları olmaktadır. Kendinize uygun gördüğünüz her türlü ilana başvurun. Ekmek kapısının nereden aralanacağını bilmek mümkün olmaz.

İnternet üzerinden ilanları takip edebileceğiniz bazı platformlar bulunuyor:

Yukarıda vermiş olduğumuz linklerin üzerlerine tıklayarak ilanlara bakabilirsiniz. Kendi şehrinizde çalışmak istiyorsanız kendi şehrinizi seçip, şehrinize özel olan ilanları görebilir ve kendinize uygun olanlara hemen başvuru yapabilirisiniz.

İlanlara başvuru yaparken, dikkat etmelisiniz ve sizden istenen her türlü bilgiyi eksiksiz şekilde doldurmalısınız. Öncelikle ilanları güzelce okumalı ve aranan kriterlerin sizlere uygun olup olmadığının analizini yapmalısınız.

 

Doğru İş Nasıl Bulunur?

İnsanlar doğru işin nasıl bulunabileceğini çok araştırıyorlar. Öncelikle ”Doğru iş” tabiriyle neyi kastettiğimizi iyice anlamalıyız. Doğru iş denilince bizlerin aklına insanın bu işi yaparken mutlu hissedeceği ve bu işin garanti bir iş olduğu geliyor.

Bunun için ise güvenilir şirketlerde çalışmak gerekmektedir. Ya da devlete ait birimlerde iş bulmamız gerekiyor. Bir işte mutlu olmak istiyorsak o işin çalışma şartları çok yorucu olmamalı ve sevdiğimiz bir iş olmalıdır. Fakat şöyle de bir durum var ki, eğer sadece mutlu olacağımız bir alanda iş ararsak işsiz de kalabiliriz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.